Museum

Blaafarveværket

Bli kjent med industrieventyret som startet her, og nyt det flotte museet som bevarer minnene fra den tiden.

Det kongelige bergverket som forsynte verden med den vakreste blåfargen

I 1773 ble Det Kongelige Modumske Blaafarveværk opprettet for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. Blått koboltpigment ble brukt til farging av glass, porselen og papir, og i sin storhetstid var Blaafarveværket den største koboltprodusenten i verden, med 1205 ansatte på koboltgruvene. I dag kan du bli kjent med historien om det enorme, gamle industrianlegget på 8 km, på det flotte museet som jobber iherdig for å bevare dette kulturminne.

Blaafarvevaerket 62
 
Blaafarvevaerket 55
 
Blaafarvevaerket 36
 
Blaafarvevaerket 31
 
Blaafarvevaerket 28
 
Blaafarvevaerket 19
 
Blaafarvevaerket 5
 
01 / 07

Blaafarveværket ble kåret til Årets Museum av Norges Museumsforbund i 2018. I tillegg til å bevare industrihistorien, er Blåfarveværket en stor kunstattraksjon med skiftende utstillinger av norske kunstnere som Edvard Munch, Harriet Backer, Christian Krohg, og Kjell Nupen. De har også Norges største samling av Theodor Kittelsens tolkninger av natur og trollskap som presenteres i form av utskårne møbler, oljemalerier, akvareller og tegninger. I tillegg finner du Ida Lorentzen-museet på Nyfossum, hvor pastellene hennes preger veggene i den tidligere direktørboligen.

Blaafarveværket byr også på opplevelser under bakken i Koboltguvene og utendørs på Barnas Bondegård.

Dette er verten

For over 50 å siden gikk Tone og hennes mann Kjell Steinsvik innom det gamle Blaafarveværket i Modum. Han ble så sjarmert av glasshytta og de vakre bindingsverkhusene at det ble hans livsverk å berge dette gamle industrianlegget. I 2000 arvet Tone livsverket hans og hun har siden vært leder for alle de dyktige medarbeidere sine og skapt et komplett rekreasjonstilbud for et bredt publikum. I 2018 fikk hun utmerkelsen EUs kulturminnepris for sin spesielle innsats innen kulturminnebevaring.

Blaafarvevaerket 1

E-post:

info@blaa.no

Telefon:

32 77 88 00

Hjemmeside:

www.blaa.no

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler