Historie & kultur

Koboltgruvene – en tur gjennom et kulturminne

NAF anbefalt

Ta en tur gjennom gangene der arbeidere tok tonnevis av malm ut for hånd.

Gruven til den vakreste blåfargen i verden

Lokasjon

Vikersund

Aktivitetsnivå

Lett

Sesong

Mai - Sep

Språk

Engelsk, Norsk

Koboltgruvene leverte malm til Blaafarveværket og er nå et kulturminne som ligger ca. 8 km fra værket. På midten av 1800-tallet var dette Norges største arbeidsplass med over 1200 ansatte og over 1800 fastboende. Gruveturen tar deg gjennom historie, geologi og gir deg en innføring i teknikkene som ble brukt til å lage de mange gruvegangene, uttak av den koboltholdige malmen og den kjemiske prosessen fra malm til ferdig koboltblått pigment. I gruvene kan du også oppleve det «svevende» glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen.

Koboltgruvene 49
Koboltgruvene 47
Koboltgruvene 44
Koboltgruvene 42

Mens du er først er på gruveområdet kan du nyte hjemmelaget syltetøy på den nystekte vaffelen din eller en tallerken med rømmegrøt på Gruvekroa, og se en av Norges største samlinger av Th. Kittelsens originaler på Kittelsenmuseet. Det finnes også en rekke flotte turmuligheter i nærheten.

Koboltgruvene 49
Koboltgruvene 28
Koboltgruvene 23
Koboltgruvene 4

Opplev industrihistorien med tre forskjellige turer med kunnskapsrike verter.

Historisk Gruvetur

Denne turen inn til gruvene varer i ca 1,5 timer og er full av historie og spenning, med høydepunkter som det «svevende» glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen. Du starter på Gruvetråkka midt i gruvelandskapet og går første del av Clara Stoll som er en rett 200 meter lang transporttunnel inn til malmåren i fjellet. Underveis får du en innføring i teknikkene som ble brukt til å lage de mange gruvegangene, uttak av den koboltholdige malmen og den kjemiske prosessen fra malm til ferdig koboltblått pigment.

Barnas Gruvetur

Denne turen varer ca 1 time og er skapt for barna. Verten forteller om verdens vakreste blåfarge og du lærer om fjellets skatter som koboltblomst og andre vakre mineraler.Her går du gjennom et særpreget landskap, inn i spennende gruveganger, ser ned i dype sjakter og går over en gangbro mellom åpen himmel og dype kløfter mellom dagbruddene. En spennende tur for hele familien!

Koboltgruvene 38
 
Koboltgruvene 22
 
Koboltgruvene 21
 
Koboltgruvene 30
 
Koboltgruvene 42
 
Koboltgruvene 45
 
Koboltgruvene 44
 
Koboltgruvene 47
 
01 / 08

Gruvesafari

På denne turen på ca 3 timer, går du 1 km inn i fjellet ned en høydeforskjell på 100 meter. Den stemningsfulle lyssetting og tilrettelagte veien gjør at du trygt kommer deg hele veien fra Clara Stoll der du går inn, ned til den 800 meter lange Ludvig Eugen Stoll der du ser dagslyset igjen. Gjennom et unikt nettverk av gruveganger passerer man vakre fjellformasjoner, dype sjakter og avsatser med eventyrlig utsikt. En grundig og spennende omvisning av gruvene.

E-post:

info@blaa.no

Telefon:

32 77 88 00

Hjemmeside:

www.blaa.no

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler