Fjellstue & seter
Sport & friluftsliv
Spisested

Kongsvold Fjeldstue

NAF anbefalt

Helnorsk estetikk og elegante smaker

Fra sælehus til kongelig komfort

Fra uminnelige tider har ferdselen mellom Trøndelag og Østlandet gått over Dovrefjell. Kongsvold har røtter helt tilbake til 1100-tallet, da Norges daværende konge, Eystein, bygget de første såkalte sælehusene på Dovrefjell for slitne veifarende mellom Nidaros og Oslo. Det var Kong Fredrik IV som navnga stedet da han lot seg fascinere på sin kroningsferd i 1704, og hotellet står i dag som et tradisjonsrikt mat- og overnattingssted med moderne komfort.

Kongsvold Fjeldstue er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke «Olavsrosa», og er medlem av kulturfellesskapet Luggumt. I 2010 vant Kongsvold Ganefartprisen, som beste spisested i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Kongsvold 1
 
Kongsvold 10
 
Kongsvold 4
 
Kongsvold 22
 
Kongsvold 24
 
Kongsvold 7
 
01 / 06

Et matstell det går gjetord om

Mat har alltid vært et satsingsområde og Kongsvold Fjeldstue er kjent for sitt gode kjøkken og en rikholdig vinkjeller. Maten er laget fra grunnen av basert lokale råvarer og reflekterer tilbyderens kunnskap om lokal mat og mattradisjoner.

Kongsvold Fjeldstue har i 19 år eksperimentert med å lage den perfekte retten av moskus fra Dovre og er det eneste stedet i Norge der moskus er fast på menyen. Overnattingsgjester og andre som bestiller på forhånd får servert alle måltider i spisesalen.

Kongsvold 12
Kongsvold 13
Kongsvold 15
Kongsvold 16

I sansenes rike

Med Dovrefjell nasjonalpark på alle kanter, med moskus, reinsdyr, fjellrev og ikke minst planteriket i Knutshøene som nærmeste nabo, er det mange som søker til Kongsvold for å nyte naturen. Langs et nettverk av stier kan besøkende se planter i skyggefulle berg, fuktige søkk, på tørre rabber og knauser og ved en bekk: Kongsvold Fjellhage er en naturhage på omkring åtte dekar.

Det er over 420 blomstrende arter, og botanikere har valfartet hit fra 1700-tallet. NTNU, Vitenskapsmuseet i Trondheim driver i dag Kongsvold biologisk stasjon og fjellhagen på Kongsvold. Stasjonen ble opprettet i 1975 og er åpen for forskere av naturvitenskapelige fag og for undervisning på universitetsnivå.

Dette er Ellen og Knut

Ellen og Knut har drevet Kongsvold Fjeldstue siden 1998, begge gir Knuts foreldre mye av æren for dagens høye standard. Begge er aktivt med i den daglige driften og utøver vertskapsrollen «hands on», sammen med de øvrige medarbeiderne på Kongsvold. Vertskapet er kjent for sin gjestfrihet, og kokkene som magikere.

Kongsvold 11

Hjemmeside:

www.kongsvold.no/

Opplevelsen er en del av:

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler