Naturopplevelse

Meteorittparken Gardnos - lær mer om universet rundt oss.

Gardnos minner oss på at vi svever i universet blant stjerner, planeter og måner.

En historie om Gardnos og universet

For ca. 546 millioner år siden suste en meteoritt gjennom universet i høy hastighet på vei mot jorden, nærmere bestemt Gardnos i Hallingdal. Meteoritten hadde en diameter på 300 meter og en fart som måler 72 000 km/t og traff jordoverflaten med et enormt smell. De store kreftene dannet et krater på 5 kilometer i diameter. Dette smellet er opphavet til den særegne bergarten som kalles Gardnos-breksjestein. Smellet førte til gigantiske tsunamier og ringvirkninger som strakk seg langt nedover det europeiske kontinentet.

På Gardnos Meteorittpark vil du lære alt om denne storslåtte hendelsen, og mye mer om universet vi lever i. I servicehuset er det en utstilling som viser hva som skjedde. Besøkende vil få en full innføring i historien bak krateret, samt lære nye ting om verdensrommet, geologien og naturen i nærområdet. De kunnskapsrike vertene tar deg med rundt parken hele sommeren og barna kan bli junior-geologer med eget diplom.

Gardnos meteorittpark 33
Gardnos meteorittpark 20
Gardnos meteorittpark 17
Gardnos meteorittpark 12

Bli med å utforsk, opplev og oppdag. Bli fascinert, målløs og ikke minst litt svimmel.Gardnoskrateret er et av verdens lettest tilgjengelige meteorittkratere, spesielt på grunn av selve krateret og sporene etter nedslaget som er lett å finne langs naturstien. Å høre bakgrunnen av det store krateret og utforske naturen ved hjelp av naturstien er spennende for både voksne og barn.

Dette er verten

Dr. G bor på Gardnos hvor han forsker og graver i verdensrommets og Gardnoskraterets mysterier. Han er en typisk feltarbeider, som liker å studere bergarter og sover med geolog-hammeren under puta.

I tilegg til Dr. G vil kraterkapteiner og geologiguider vise deg rundt i parken og fortelle universets historier.

Gardnos meteorittpark 37

E-post:

info@nesbyen.no

Telefon:

32 07 01 70

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler