Per Roger Lauritzen
Stavkirke

Hedalen stavkirke

Sør-Aurdal

Et relikvieskrin fra 1200-tallet er det største klenodiet i innholdsrike Hedalen stavkirke.

Hedalen stavkirke er Hedalens store severdighet. Trolig er den eldst av stavkirkene i Valdres – første gang nevnt i 1327, men etter alt å dømme fra siste halvdel av 1100-tallet. Siden da er kirken betydelig utvidet og endret, og bare den vestre korsarmen i dagens korskirke er opprinnelig. Tårnet er fra 1738.

Relikvieskrinet fra middelalderen har form som en kirke og er utført i forgylt kobberblikk festet på treplater, og med bildeframstillinger i relieff på alle sider. Også døpefonten i kleberstein med utskåret lokk er fra middelalderen, og av annet gammelt inventar er en madonnafigur på alteret, en kysseplate, et røkelseskar og et sakramenthus. Den ene klokken har inskripsjon fra middelalderen, antagelig fra 1300-tallet, og i sakristiet henger skinnet av den berømte bjørnen som ifølge sagnet skal være skutt foran alteret. I koret henger en mange malerier med bibelske motiver fra 1600- og 1700-tallet.

Det er omvisning i kirken alle dager i skolenes sommerferie, og i den tidligere prestestuen holder Hedalen kirkemuseum til. Årlig arrangeres det pilegrimsvandring fra Hedalen stavkirke til St. Tomaskyrkja på Filefjell.

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler