Spisested

Statholdergaarden

Medlemsfordel
NAF anbefalt

Kokkekunst i verdensklasse

Statholdergaarden 01
Statholdergaarden 03
Statholdergaarden 05
Statholdergaarden 06
Statholdergaarden 09
Statholdergaarden 04
Statholdergaarden 08

Statholdergaarden er Bent Stiansens gourmetrestaurant. Bent Stiansen ble i 1993 verdensmester i kokekunst, Bocuse d'Or. Han og hans team har drevet Statholdergaarden frem til å bli en av Oslos og Norges beste restauranter.

Restauranten ligger i Oslos historiske kvarter, Kvadraturen, og huset er fra 1640. Statholder Ulrik Fredrik Gyldenløve bodde i huset på slutten av 1600-tallet, og det var han som gav navn til restauranten. De vakre stukkaturtakene ble laget på 1700-tallet og regnes for å være Norges flotteste i sin sjanger.

Stiansen og kjøkkensjef Torbjørn Forster komponerer en spennende 6-retters gourmetmeny med innlagte overraskelser. Menyen varierer etter årstidene og de setter sin ære i å bruke norske råvarer når de er på sitt beste. Menyen inneholder tre forretter, hovedsaklig med fisk og skalldyr, før hovedrett kjøtt, ost og dessert. Man kan selvfølgelig velge færre retter hvis det er ønskelig. I tillegg har Statsholdergaarden en rikholdig à la carte som gjenspeiler årstidens vareutvalg. Kjøkkenet er basert på de beste europeiske mattradisjoner med inspirasjon fra andre deler av verden.

Restauranten har en rikholdig vinkjeller med mer enn 500 vinsorter å velge i. Vinkjelleren rommer 8000 flasker i alle prisklasser, mest fra den klassiske verden, Frankrike, Italia, Spania, Tyskland og Østerrike. I seinere tid har den også blitt fylt opp med mange gode viner fra New-Zealand, Australia og Amerika.

Til menyen setter dyktige vinkelnere opp en vinmeny som skal følge maten.

Statholderens Mat og Vinkjeller

Stiansen lager moderne mat basert på dagferske lokale råvarer. I kjelleren finner du en mer uformell restaurant, Statholderens Mat og Vinkjeller, der det serveres høye danske smørrebrød til lunsj og spennende skandinavisk mat til middag. De holder lukket lunsjen i vår og sommersesongen. Middagsservering starter fra kl. 17.00 fra tirsdag til lørdag. Sommerstengt 6/7-6/8.

Michelin og Bocuse d'Or

Vertskap er Bent og Natascha Stiansen med stab. Familien Stiansen åpnet sine to restauranter i huset 1. september 1994 og driver det som en selvstendig familiebedrift.

Bent Stiansen begynte som kokkelærling på Hotel Continental i 1980. Der var han også kokk før han reiste til Alain Chapel utenfor Lyon for å lære finere fransk kokekunst av den berømte stjernekokken. 23 år gammel ble Bent kjøkkensjef på Hotel Continentals prestisjerestaurant Annen Etage. I 1990 vant han det første norgesmesterskapet for kokker. Tre år senere vant Bent, som første skandinav, verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i Lyon.

I 1998 fikk Statholdergaarden 1 stjerne i Guide Michelin som de er veldig stolte av, og som de har beholdt til dags dato. Det renomméet som de har klart å oppnå, arbeider de hver dag med å opprettholde og forbedre, til glede for både gjester og personale.

Statholdergaarden 02

Opplevelsen er en del av:

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler