Spisested

Værtshuset Bærums Verk

Medlemsfordel
NAF anbefalt

Følelsen av gjestfrihet og 300 år lang historie

Vaertshuset Baerums Vaerk 01 Foto Bjorn Lasse Paulsen
Vaertshuset Baerums Vaerk 11 Foto Bjorn Lasse Paulsen
Vaertshuset Baerums Vaerk 02 Foto Bjorn Lasse Paulsen
Vaertshuset Baerums Vaerk 09 Foto Bjorn Lasse Paulsen
Vaertshuset Baerums Vaerk 06 Foto Bjorn Lasse Paulsen
Vaertshuset Baerums Vaerk 03 Foto Bjorn Lasse Paulsen

Værtshuset Bærums Verk er Norges eldste vertshus og ligger ved elven Lomma i idylliske omgivelser. I den vakre, fredede bygningen står sesongens råvarer og gjestfrihet i fokus. Bygningene som omkranser tunet, skaper stemning rundt herregårdsmåltidene i omgivelser fra en svunnen tid. Her møter du en umiddelbar opplevelse av gjestfrihet.


Menyen er tilpasset råvaretilgangen og varierer med årstidene. Om høsten er naturligvis vilt populært. Utvalgte viner følger menyen, og maten lages fra grunnen av, med urter fra vertshusets egen hage. Her får du salater, supper, imponerende smørbrød, skalldyr og kjøtt- og fiskeretter, og selvsagt desserter og kaker.

Velkommen til Værtshuset

Værtshuset ble oppført ca 1640 på Bærums Jern Werk – i et solid tømmerhus ved elven Lomma – for å få kontroll på all drikkingen blant arbeiderne. Det ble straks et livlig samlingssted for jernverksfolket og for langsveisfarende bønder og handelsmenn.

Værtshuset fikk også en funksjon for de vanskeligstilte i lokalsamfunnet; avgiften fra brennevinssalget gikk ikke til Kongen men til Verkets fattigkasse. Om det ble en velfylt kasse, forteller historien ikke. Men Værtshuset var godt besøkt, og i ca 250 år – frem til omkring 1890 – fungerte det som serveringsted.

Etter dette ble lokalene brukt som bolig for verkstedsbefolkningen. Senere ble bygningen fredet av Riksantikvaren, og i 1987 ble den totalrestaurert og gjenåpnet som serveringsted.

Sommeren 2000 gikk en gammel drøm i oppfyllelse for Ulla og Bob Laycock. Da overtok de som vertskap på Værtshuset Bærums Verk, Norges eldste spisested på historisk grunn i Bærum.

Vaertshuset Baerums Vaerk 06

Opplevelsen er en del av:

Hovedsamarbeidspartnere

Kuratert av NAF i samarbeid med:
De Historiske
, HANEN, Norsk Kulturarv og Nasjonale turistveger

07 NAF langs veien 2x

Frihet langs veien som NAF-medlem!
Se medlemsfordeler